12, ఫిబ్రవరి 2015, గురువారం

215/7. Mallapragada's Mathematics (6th Standared)

1The antecedent in the ratio 8 : 15 is -----------



2.Three apples cost of rs. 36, then the cost of 5 apples is -------



3. If a:b::c:d then  a,b,c,d are said to be in ---------



4. The simplest form of 96 : 120



5.Express 36:120 in its lowest terms ----------



6. The ratio of 81 to 108 is ---------------------



7. Express the ratio of two quantities p and q in verbal form



8. Express the ratio of two quantities  a and b is symbolic form -------------------



9. A milk man adds 250ml of water to I litre of milk. Find the ratio of water milk.



10. Rama’s mother bought 5kg. pulses and 50g chill powder. Find the ratio of weights of chilli  powder to pulses.  What is the ratio of weights of the pulses to chilli powder?



11.Sameera takes 30 minutes to reach school from home.  Rama takes ½ an hour to cover the same distance.  Find the ratio of time taken by Sameera the time taken by Rama.



12. Imran bought 2 litre of ail and vijay bought 500 ml of oil.  Find the ratio of quantities of all bought by imran to oil bought by vijay.



13. Weight of Abraham is 20 kg and his father’s weight is 60kg.  Find the ratio of weight of Abraham and his father. Express it in the simplest form.



14. Geethaand lakshmi won Rs. 1050 in a game.  They agreed to share the amount in the ratio of 3:4 How much does each person receive?



15.Two numbers are in the ratio 5:6 if the sum of the numbers is 132, find the two numbers.



16.If three apples cost Rs. 45/- how much would five apples cost Rs.



17.Rama bought 7 books for a total of Rs. 56.  How much would she payy for just 5 books.?



18. The cost of 16 chairs is Rs. 4800.  Find the number of chairs that can be purchased for Rs. 4500.



19. If the cost of 7 meters of cloth is Rs. 294, find the cost of 5m of cloth.



20. There are 45 persons working in an office.  The number of females is 25 and the remaining   are males. Find the ratio of

i) The number of females to number of males.

ii) The number of males to the number of females.

























































                                               
Om Sri Ram          Om Sri Ram                   Om Sri Ram


1The antecedent in the ratio 8 : 15 is    8



2.Three apples cost of rs. 36, then the cost of 5 apples is  Rs. 60



3. If a:b::c:d then  a,b,c,d are said to be in  proportion



4. The simplest form of 96 : 120      i.e. 4:5



5.Express 36:120 in its lowest terms   3 : 10



6. The ratio of 81 to 108 is     3 : 4



7. Express the ratio of two quantities p and q in verbal form

    P is to q

8. Express the ratio of two quantities  a and b is symbolic form

    a/b



9. A milk man adds 250ml of water to I litre of milk. Find the ratio of water milk.

Ans. Quantity of water = 250 lr.,

 Quantity of milk= 1 litre= 1000ml.

Ratio of Milk and Water = 250 : 1000  i.e. 1”4

10. Rama’s mother bought 5kg. pulses and 50g chill powder. Find the ratio of weights of chilli  powder to pulses.  What is the ratio of weights of the pulses to chilli powder?

Sol. Weight of pulses = 5kg.

Therefore 5 x 1000 Grams=5000grms.

Weight of chilli powder = 50 gm.

Ratio : 50 : 5000  = 1:100,

 Ratio of weights of  the pulses to chilli powder =100 :1





11.Sameera takes 30 minutes to reach school from home.  Pradeep  takes ½ an hour to cover the same distance.  Find the ratio of time taken by Sameera the time taken by Rama.

Time taken by Sameera to reach school from home = 30 minutes

Time taken by Pradeep to cover the same distance = ½ hour= 30 minutes

Ratio of time taken by sameera to the time taken by pradeep= 30 :30 == 1:1



12. Rama bought 2 liters of ail and vijay bought 500 ml of oil.  Find the ratio of quantities of all bought by Rama to oil bought by vijay.

Quantity of oil bought by Rama= 2 liters = 2 x 1000 ml. =2000ml

Quantityy of oil bought by Vijayy = 500ml.

Ratio : 2000 : 500   ==  4 : 1



13. Weight of Abraham is 20 kg and his father’s weight is 60kg.  Find the ratio of weight of Abraham and his father. Express it in the simplest form.

Weight of Abraham = 20 kg.

Weight of Abraham’s father = 60 kg.

Ratio of weight of Abraham and his father :20 : 60 == 1: 3



14. Geetha and lakshmi won Rs. 1050 in a game.  They agreed to share the amount in the ratio of 3:4 How much does each person receive?

Sol. Amount won in the game and shared between Geetha and Laxmi is Rs. 1050-00

Ratio of Geetha’s amount to Laxmi’s amount is 3:4

Total number of parts = 3 + 4=7

Value of 7 parts = 1050/-, value of each part = 1050/7=150

Geetha share= 150 x 3 =Rs. 450

Laxmi’s share = 150 x 4= Rs. 600



15.Two numbers are in the ratio 5:6 if the sum of the numbers is 132, find the two numbers.

Sum of two numbers: 132. Ratio of two numbers= 5:6 Total =11

Value of 11 parts = 132, value of eache part = 132/11 = 12

The Ist number = 12 x 5= 60

The 2nd number = 12 x 6 = 72 i.e. two numbers = 60 and 72



16.If three apples cost Rs. 45/- how much would five apples cost Rs.

Three apples cost = Rs. 45/-, i.e. one apple cost = 45/3=Rs.15

Cost of 5 aples cost = 5 x 15 =Rs. 75



17.Rama bought 7 books for a total of Rs. 56.  How much would she pay for just 5 books.?

Cost of 7 books = 56, Cost of one book = 56/7 = 8

Cost of 5 books = 5 x 7 =Rs.  35



18. The cost of 16 chairs is Rs. 4800.  Find the number of chairs that can be purchased for Rs. 4500.

Cost of 16 Chairs = 4800, cost of one chair = 4800/16 = Rs. 300

Number of chairs that can be Purchased for Rs. 4500

= 4500/300 = 15



19. If the cost of 7 meters of cloth is Rs. 294, find the cost of 5m of cloth.

The cost of 7 meters of cloth = 294,

The cost of one meter= 294/7 = Rs.42



20. There are 45 persons working in an office.  The number of females is 25 and the remaining   are males. Find the ratio of

The number of persons in the office = 45

The number of femailes = 25

The number of males = 45 -25 = 20

i) The number of females to number of males.

25 : 20  == 5 : 4

ii) The number of males to the number of females.

20 : 25  == 4 : 5